IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

NOTICE
Hello, it's been a while. Actually I want to retire this site since I can't manage it anymore. If any of you interesting to admin this site further, I don't care you want to reset this forum, create new forum or new community site as long it related to anime, manga or game.
I glad to help you in anyway I can, and I can host the site for free, since I own the server. If any of you have any interest and dedicated enough feel free to contact me at
In mean time you can check our sister site, Anime-Malay dot NET
 Forum Rules Undang2 di sini!!
15 Pages V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
Ruangan Kerjaya, utk pengganggur terhormat....
Asphiroth
post Feb 4 2006, 05:53 AM
Post #41


DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong Tun Dr Asphiroth
Group Icon

Group: Gen MODs
Posts: 7,890
Thank(s): 149
Joined: 24-June 04
From: Neko City, Land of Hornbill

Member No.: 6,797



QUOTE (ray148 @ Feb 4 2006, 02:56 AM) *
kalo aku yg budak electrical ni camne plak ek??
yg korang cite cam byk ke arah mech n electronics je...
kalo ikut lecturer aku cakap...bidang aku ni kene power
pakai PLC...


PLC? woo bes tu...aku suka tul time main2 logic dier time aku blaja subject Logic Systems(IT kene blaja ke? hampeh)

electrical ni aku tgk byk dpt keje kompeni2 elektrikal, takpun mcm sache ckp, JKR...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sache
post Feb 4 2006, 08:41 AM
Post #42


Allexandria : What Is Sexy
**********

Group: Members
Posts: 8,620
Thank(s): 206
Joined: 10-March 05
From: Worse Roads In Malaysia, Malacca Shucks and also S.Petani

Member No.: 8,415



QUOTE (ray148 @ Feb 4 2006, 12:39 PM) *
membe aku ckp, lps grad nnt...elok amik sijil chargeman (or chasmen??tak reti nak eja)...jadi backup bile nak cari keje nanti...
kalo nak keje JKR buleh sgt aku...ayah aku ade org dalam...

Ooo. Dah amik lesen chargeman, leh wat project besar˛.
Tak pon kasi sewa lesen kat org lain, lagi tinggi level lagi byk untung.
Satu lagi, lesen ni x silap aku 2 tahun skali renew, skali renew mahal gak tu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AniMe_nEWb
post Feb 5 2006, 09:52 AM
Post #43


Metal Gear
**********

Group: Members
Posts: 1,330
Thank(s): 19
Joined: 15-May 05
From: 25th Giant Immigration Fleet

Member No.: 9,169



Yang penting talking skill
Go to the top of the page
 
+Quote Post
echo_night
post Feb 6 2006, 05:18 AM
Post #44


Metal Gear
**********

Group: Members
Posts: 1,268
Thank(s): 33
Joined: 11-June 04
From: outer heaven
Member No.: 6,691



Sapa terrer networking? Aku baru tanya member tadi yang dia kata CISCO tu penting...sekarang ni ade 4 level...nak belajo pun mahal...camana? Berbaloi ke ambik...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MR. PUNCHER
post Feb 6 2006, 05:29 AM
Post #45


Space Cowboy
********

Group: Members
Posts: 258
Thank(s): 11
Joined: 4-January 06
Member No.: 11,880



QUOTE (AbaraiRenji @ Feb 3 2006, 09:43 PM) *
bleh citer dok ape kerja akauntan??sbb aku amik prinsip akaun nih...[stakat nih A jer..tak tau la TOV ni]
bleh kaya ker?? (IMG:http://forum.saiyaman.info/style_emoticons/default/huh.gif)


Nih aku nak citer skit nih!!!
Memang mahsyuk kalu jadi akauntan..
opismate aku citer dulu dia keje ngan satu company ??? nih...
gaji sebulan RM30k.....
Nak buat camne company dia melingkup lah pulak...
langsung merana....

kalu terer leh bukak company sendri tapi pandai ambil resiko...
lagi satu memang syiok giler beb !!!
boleh pecah kepala!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nuarizzah
post Feb 6 2006, 06:09 AM
Post #46


Berserker
*******

Group: Members
Posts: 130
Thank(s): 0
Joined: 15-July 05
Member No.: 9,926



QUOTE (sache @ Feb 3 2006, 07:34 PM) *
Keje kat JKR la. Ehehe.
Pastu buat part time ngan company lain.
Kalu rajin lagi, bukak kedai yg berkaitan lektrik.
So kontraktor amik barang dari ko utk project dia org.


sangat bagus dan tepat sekali idea ko yg suh bukak kedai elektronik tuh.. kat kl nih, yg aku tau satu jer tempat2 nak beli komponen tuk wat project.. sume kerabat2 amoi maaa
so idea tuh sgt bagus n bernas lebih2 lg kalo ko budak elektonik yg bole bg nasihat n tujuk ajar skali ttg part2 n component2 tuh

QUOTE (MR. PUNCHER @ Feb 6 2006, 05:29 AM) *
Nih aku nak citer skit nih!!!
Memang mahsyuk kalu jadi akauntan..
opismate aku citer dulu dia keje ngan satu company ??? nih...
gaji sebulan RM30k.....
Nak buat camne company dia melingkup lah pulak...
langsung merana....

kalu terer leh bukak company sendri tapi pandai ambil resiko...
lagi satu memang syiok giler beb !!!
boleh pecah kepala!


betoi2!! sangat kaya.. kalo nak jadik suri rumah yg bahagia dgn wang ringgit, ngoratlaa akauntan
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samurai20
post Feb 6 2006, 06:21 AM
Post #47


IDOL Padewin
Group Icon

Group: Manga MODs
Posts: 6,368
Thank(s): 66
Joined: 9-October 04
Member No.: 7,670



Dan byk gak... akuantan yg MENGANGGUR.... (IMG:http://forum.saiyaman.info/style_emoticons/default/biggrin.gif) ... so kena jadik AKAUNTAN yg otak geliga.. bukan cam biasa je....(IMG:http://forum.saiyaman.info/style_emoticons/default/tongue.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MR. PUNCHER
post Feb 6 2006, 06:41 AM
Post #48


Space Cowboy
********

Group: Members
Posts: 258
Thank(s): 11
Joined: 4-January 06
Member No.: 11,880



Tu pun satu faktor!!!
Tapi member2 aku (mesti la cino) la,leh sesenang je dapat kejer pasal
diorg graduate dari kolej tah hapo konamo..
jadi kena gak tengok korg ni dari lulusan U mana?!
Memang pelik la apsal org cino leh dapat keje sesenang je (member aku la)
siot tul lah.....

jadi stakat mimpi nak jadi akauntan yg kahya-rahya,
memang susah la.....
sebab bergantung pada rezeki ngan keadaan utk mendapatkan kerja sekrg ni bukannya mudah!!!!
susah btol hidup ni!!!

Jadi baby lagi best!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samurice
post Feb 6 2006, 06:52 AM
Post #49


Metal Gear
**********

Group: Members
Posts: 1,827
Thank(s): 13
Joined: 30-December 04
From: Kyoto
Member No.: 8,068



bangsa cha, tak payah heran lah..
kabel merata-rata..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cool_Knights
post Feb 6 2006, 09:43 AM
Post #50


Metal Gear
**********

Group: Members
Posts: 1,925
Thank(s): 44
Joined: 7-October 04
From: Batu Pahat
Member No.: 7,655



hmmm.... risau gak aku ni tak dpt2 keje lg nih. samurice... ko dah dpt keje ker?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samurice
post Feb 6 2006, 10:38 AM
Post #51


Metal Gear
**********

Group: Members
Posts: 1,827
Thank(s): 13
Joined: 30-December 04
From: Kyoto
Member No.: 8,068



blum
sob..sob (IMG:http://forum.saiyaman.info/style_emoticons/default/sad.gif)

selasa ngan rabu ni amek test ptd..
ko tak mintak?...

kilang komag nak pakai orang lagi..
http://www.graduan.com.my
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ray148
post Feb 6 2006, 05:27 PM
Post #52


Metal Gear
**********

Group: Members
Posts: 1,817
Thank(s): 166
Joined: 5-April 05
From: depan komputer
Member No.: 8,643



suami sepupu aku akauntan...kaye gak laa...bulan lepas rilek je gi australia...
aku rase akauntan ni byk sgt persaingan...membe˛ aku yg kos akaun sume gempak result diorg...mmg sakit aaa nak bersaing cari keje...tapi kalo dpt je, mmg kaye laa...

aku ni takkan JKR je kot yg ade peluang??ish˛...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samurice
post Feb 7 2006, 02:01 AM
Post #53


Metal Gear
**********

Group: Members
Posts: 1,827
Thank(s): 13
Joined: 30-December 04
From: Kyoto
Member No.: 8,068



QUOTE
PENDAPAT
KESAN sakit jiwa, kecewa, hampa, marah dan pelbagai perasaan kecamuk walaupun mungkin turut dirasai oleh seluruh rakyat negara ini yang bersimpati, namun perasaan mereka tentulah tidak akan sama dengan apa yang dirasakan oleh graduan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dan pentadbiran perniagaan kerana terpaksa menjadi graduan penganggur.

Bayangkanlah daripada 59,250 orang jumlah keseluruhan graduan menganggur pada waktu ini, menurut perangkaan Unit Perancang Ekonomi (EPU) di Jabatan Perdana Menteri, seramai 20,000 daripadanya adalah graduan ICT dan graduan dalam bidang pentadbiran perniagaan.

Menurut pihak EPU, jumlah itu terlalu besar berbanding dengan permintaan dan keperluan tenaga sumber manusia di samping keadaan itu turut menyebabkan kedua-dua bidang berkenaan tidak begitu kompetitif di pasaran pekerjaan sekarang.

Soalnya siapa dan pihak mana yang telah dan boleh menyebabkan keadaan itu berlaku. Graduankah yang patut dipersalahkan kerana memilih bidang pengajian, sehingga berlaku kebanjiran graduan dalam bidang ICT dan juga pentadbiran perniagaan dan padahnya mereka terpaksa menganggur.

Kalau graduan yang terpaksa menganggur kerana bilangan graduan melebihi keperluan pasaran itu memilih sendiri bidang-bidang pengajian, barangkali mereka boleh rela dan redha dengan nasib yang lebih bersifat bencana itu menimpa mereka.

Bagaimana kalau bidang pengajian lain yang mereka pohon tetapi bidang ICT dan bidang pentadbiran perniagaan pula yang ditawarkan kepada mereka. Apakah mereka wajar dibiarkan merintih nasib diri secara bersendirian tanpa dipedulikan kerana terpaksa menganggur akibat berstatus graduan ICT dan pentadbiran perniagaan yang bukannya bidang pengajian pilihan mereka, tetapi bidang yang ditawarkan kepada mereka.

Untuk lepaskan diri dan rasa bersalah dan kebertanggungjawaban, pihak universiti boleh beri alasan yang memang menjadi alasan lumrah, tugas pihak universiti hanya melahirkan graduan dan jaminan mendapat pekerjaan aadalah di luar bidang kuasa universiti. Benar, universiti ladang ilmu, bukan estet pekerjaan.

Malah, boleh juga dihujahkan bahawa bakal graduan boleh menolak tawaran ke universiti jika mendapati tawaran bidang pengajian mereka terima bukan bidang yang dipohon tidak sesuai dengan minat dan kecenderungan mereka.

Tetapi harus diingat bahawa ketika menerima tawaran belajar, bakal mahasiswa baru berusia belasan tahun dan masih mentah. Mereka pula tentulah tidak ada maklumat tentang bidang apa sebenarnya yang menghadapi kekurangan tenaga dan dalam keadaan terdesak memerlukan tenaga di negara ini.

Apatah lagi sekiranya mereka itu pula terdiri daripada anak-anak para petani, nelayan dan buruh yang kurang terdedah kepada maklumat dan lazimnya akan menaruh keyakinan bahawa tawaran bidang pengajian untuk mereka tentulah yang terbaik dan paling sesuai untuk mereka berdasarkan penilaian pihak yang bertanggungjawab memberikan tawaran.

Kalau tunjuk samseng dan enggan menerima tawaran atas alasan bidang pengajian yang ditawarkan tidak diminati, pasti bukannya akan mendatangkan kesenangan kepada mereka, sebaliknya ada kemungkinan peluang untuk ke universiti akan tertutup rapat kerana pernah menolak tawaran.

Lagi pun secara logiknya, mereka tentu berpendapat kalau tenaga-tenaga dalam bidang-bidang pengajian yang ditawarkan tidak ada nilai di pasaran kerja, tentulah pihak universiti tidak akan menawarkan tempat belajar yang lebih banyak dalam bidang berkenaan.

Universiti pun tentu malu kalau graduannya ramai yang menganggur.

Justeru itu, kepada saya, sebarang jawapan untuk melepaskan diri daripada rasa bersalah dan bertanggungjawab terhadap masalah pengangguran di kalangan graduan ICT dan pentadbiran perniagaan adalah suatu bentuk kekejaman dan ketidakadilan kepada graduan terbabit serta ibu bapa masing-masing.

Untuk belajar di universiti ibu bapa sanggup bergolok-bergadai. Setidak-tidaknya graduan terbabit dengan buat pinjaman bagi pembiayaan pengajian dan pinjaman itu pula kena dibayar balik supaya bakal graduan berikutnya dapat pula membuat pinjaman.

Ertinya pihak universiti tetap mendapat hasilnya sebagai ganjaran kerana mengraduan pelajar masing-masing tetapi ibu bapa dan pelajar yang membuat pelaburan untuk berstatus graduan akhirnya terpaksa menjadi penganggur.

Kalau pun bukan universiti yang tersilap perancangan atau tersilap andaian tentang keperluan tenaga kerja, maka ada pihak lain yang bertanggungjawab dalam mengemukakan cadangan supaya graduan ICT dan pentadbiran perniagaan dilahirkan oleh universiti-universiti sehingga melebihi keperluan pasaran pekerjaan.

Hakikatnya apa yang berlaku patut dijadikan iktibar, teladan dan peringatan supaya setiap perancangan yang dibuat pada masa-masa akan datang kena benar-benar profesional supaya tidak ada lagi yang teraniaya kerana menjadi mangsa kesilapan perancangan dan andaian tentang peluang mudah mendapat pekerjaan.

- RAMLI ABDUL HALIM, Kota Bharu, Kelantan.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sache
post Feb 7 2006, 04:35 AM
Post #54


Allexandria : What Is Sexy
**********

Group: Members
Posts: 8,620
Thank(s): 206
Joined: 10-March 05
From: Worse Roads In Malaysia, Malacca Shucks and also S.Petani

Member No.: 8,415



QUOTE (echo_night @ Feb 6 2006, 01:18 PM) *
Sapa terrer networking? Aku baru tanya member tadi yang dia kata CISCO tu penting...sekarang ni ade 4 level...nak belajo pun mahal...camana? Berbaloi ke ambik...

Kalu ko amik IT kan, sangat seswai amik Cisco ni. Tapi kalu amik Telecomm cam aku ni, x sure, tapi aku minat.
Dia ade 3 lvl je, CCNA, CCNP & CCIE.
CCNA dlm RM2000-RM3000. CCNP around 20k camtu. CCIE cecah ratus ribu kot, plus tade kat Malaysia.
Kalu ko abis CCIE, ko amik plaks JUNOS(Juniper Operating System).
Dipercayai Juniper the top networking company in the world.

nuarizzah, ko bukak la kedai letronik kat KL tu. Kat tempat aku berlambak kedai Mayu.
Aku kasi idea yg aku dpt berkaitan pengalaman seposen aku je.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nuarizzah
post Feb 8 2006, 10:01 AM
Post #55


Berserker
*******

Group: Members
Posts: 130
Thank(s): 0
Joined: 15-July 05
Member No.: 9,926



echo_night, ko dah abis sekolah ker? kalo tak abis lg.. suh laa skolah ko organize wat training mende tuh.. dpt student price

akauntan memg kaya laa kalo dpt, tp tak ramai.. tp cikgu akauntan jer starting da 2800 weii... cikgu akauntan diperlukan jer.. utk org yg suke mengajor

sache, ko bglaa idea kat kedai mayu tmpt ko bukak francais kat jln pasar tu.. aku tak nak pun wat bisnes.. aku nak jd suri rumah sepenuh masa.. ari2 layan anime.. wahahahahah
Go to the top of the page
 
+Quote Post
echo_night
post Feb 8 2006, 11:44 AM
Post #56


Metal Gear
**********

Group: Members
Posts: 1,268
Thank(s): 33
Joined: 11-June 04
From: outer heaven
Member No.: 6,691



QUOTE (nuarizzah @ Feb 8 2006, 10:01 AM) *
echo_night, ko dah abis sekolah ker? kalo tak abis lg.. suh laa skolah ko organize wat training mende tuh.. dpt student price


Aku degree...uitm ade buat tapi kena bayar RM 600 kalu nak start belajo. (IMG:http://forum.saiyaman.info/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ray148
post Feb 8 2006, 08:00 PM
Post #57


Metal Gear
**********

Group: Members
Posts: 1,817
Thank(s): 166
Joined: 5-April 05
From: depan komputer
Member No.: 8,643



QUOTE (nuarizzah @ Feb 8 2006, 06:01 PM) *
aku nak jd suri rumah sepenuh masa.. ari2 layan anime.. wahahahahah

nanyate~~~mane aci woihhh.... (IMG:http://forum.saiyaman.info/style_emoticons/default/laugh.gif) (IMG:http://forum.saiyaman.info/style_emoticons/default/laugh.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MR. PUNCHER
post Feb 9 2006, 05:03 AM
Post #58


Space Cowboy
********

Group: Members
Posts: 258
Thank(s): 11
Joined: 4-January 06
Member No.: 11,880



Suri umah?
Best giler!

Disamping tuh boleh gak buat bisnes lain!
kan ke skrg ni top mcm direct selling ke..
amway lah luxor la hape lah...

agak2 rasa korg cam free memanjang,
cuba la join dulu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nuarizzah
post Feb 9 2006, 08:37 AM
Post #59


Berserker
*******

Group: Members
Posts: 130
Thank(s): 0
Joined: 15-July 05
Member No.: 9,926



huhuhu... direct selling is not my way
aku suke duit tp bkn otak bisnes
otak aku otak rileks, studi sket2, anime sket2, manga byk sket, laundry (saiko kalo ader bj kotor... bgn cuci baju kul 4 pg... hahah... 1 wing takut ingt ader org ceroboh blok.. hahahah)
lgpun, kerjaya paling best bg pompuan ialah suri rumah sepenuh masa... hahahah, bestnye bdk2 spesis xy pun jeles...hahah

echo_night... aku gune term bdk skolah utk org yg berstatus student..tak kiralah taski ker, dip ker, degree ker, mba ker, phd.. sume pun bdk skolah
hmm... awat skolah ko caj mahai sgt, even utk student price? kitorg nyer commercial training utk student, paling mahai pun rm100 jer.. dpt sijil dr company tu lg
outsider pun bole join gak, tp riban2 gaklaa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Laguna Loire
post Feb 9 2006, 08:47 AM
Post #60


Man With a Machine Gun
Group Icon

Group: Game MODs
Posts: 5,597
Thank(s): 217
Joined: 9-June 03
From: Winhill, Galbadia
Member No.: 67



QUOTE (samurice @ Feb 6 2006, 06:38 PM) *
selasa ngan rabu ni amek test ptd..
ko tak mintak?...

kilang komag nak pakai orang lagi..
http://www.graduan.com.my

Woa. PTD. Ko leh la kalo di hantar ke Denmark. AKu nak kirim bom sekali. (IMG:http://forum.saiyaman.info/style_emoticons/default/laugh.gif)

KOMAG nak pakai byk org, tp aku plak nak blah dr KOMAG. So lagi la byk org nak pakai. Bertuah la ko. Heh. Tp kalo nak cari duit kat KOMAG time skrg ekonomi rancak mmg boleh. Sebulan leh dapat 3-4 ribu kalo jenis keja giler2. Tambahan lak aku dapat bonus 3 bulan. Yahooo....! Aku pun pelik gak ngan kilang aku tu. Customer besar dia Maxtor. Tp kita dah tau Maxtor dah di beli Seagate. Seagate ni pun customer KOMAG gak. Tp Seagate ni ada gak kuarkan Hard Disc sendiri, tp tak byk. Diorg ni mmg cerewet. Kata lah bulan ni diorg order 10 million disc, pastu tetibe je bila dah siap nak ship leh plak cancel. Kalo selalu kena camni, leh rugi woo KOMAG. Tu yg KOMAGian suma tgh risau pasal Maxtor di beli Seagate. Yg customer lain cam Western Digital, Samsung & Quantum tu OK jerk, tp dia tak le main customer cam Maxtor.
Kalo nak sng dpt position permanent kat KOMAG, jgn gi interview dalam Penang. Adala spesifik tempat. Kalo aku tau aku ckp la. Tp buat masa ni diorg tak de apa2 news nak wat interview lg.

Kerjaya pada company tu kena pikir gak la. Jgn menyesal di kemudian hari bila bankrupt.

QUOTE (nuarizzah @ Feb 3 2006, 05:15 PM) *
kesimpulannye... ko susah nak jd kaye kalo jd engineer... (lebih2 lg kalo ko asyik dok gune duit gaji beli dvd game.. heheh)
end

Kenapa secara tiba2 aku terasa? Arghh. Camni aku tak beli DVD game lak la. Beli Blu-ray game plak lak. (IMG:http://forum.saiyaman.info/style_emoticons/default/laugh.gif)
Tp serius la. Duit gaji aku abis beli game shj sebulan dah RM200. Komik aku beli suma isu2 tertinggal dah RM500. Camna nak kaya camni. Lambat lg la kawin nampaknya. Tp aku dah berazam kumpul duit thn ni. Yay. Bulan lepas aku dapat kumpul RM2k. Aku sudah insaf.
Dptmnt aku suma budak mekanikal (kecuali sorg je budak letrik mana tah sesat masuk tp wat keja mekanikal gak). Takde system kiub pun dalam dptmnt company US aku sebab bila sampai pada system besar gajah, sape lagi nak buat & jaga kalo budak mekanikal. Budak elektrik cuma 3 org je in-charge utk controller (atau PLC). Dptmnt lain aku tatau la.

Budak akauntan tak yah berangan la kalo melayu. Cha takpe, baru diorg amik. Suma yg keja2 admin byk cha je. Kat bhgn atas tu, yg byk melayu pun cuma pada dptmnt human resource sebab director dia melayu (cukup syarat).

This post has been edited by Laguna Loire: Feb 9 2006, 09:19 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post

15 Pages V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 25th October 2014 - 06:09 PM